Не само Пътна полиция“ има право да ни спира и проверява.

...
Не само Пътна полиция“ има право да ни спира и проверява.
Коментари Харесай

Край на заблудата! СБА обяви: Не само КАТ може да ви спира на пътя! Глоби удрят и от...

Не единствено „ Пътна полиция “ има право да ни стопира и ревизира. Такива пълномощия имат и чиновници от други полицейски структури, само че не всички могат да ни постановат санкции по Закона за придвижване по пътищата, припомнят от СБА, съобщи " Дарик ". Вижте кой и защо може да ни спре:

Основният орган по пътния надзор у нас е " Пътна полиция ". Служителите на КАТ имат право да сформират акт за определяне на административно нарушаване или фиш, да правят инспекции за съблюдаване на разпоредбите за придвижване по пътищата, на техническата редовност и регистрацията на моторните транспортни средства, на водачите на моторни транспортни средства и при пътнотранспортните катастрофи.

Министерство на вътрешните работи има специална директива, която описва реда и реализирането на контрола по пътното придвижване. Според нея инспекцията се прави при неработещ мотор на МПС и минимум от двама служители на реда. Освен това униформените могат да употребяват и техника за видеозаснемане. Униформените, назначени в наряд за пътен надзор, стопират водачите за инспекция, когато има очевидно нарушаване на разпоредбите за придвижване по пътищата; има неизправности на ППС или разположението на товара основава заплаха за участниците в движението; методът на придвижване и държание поражда подозрения към лидера на МПС за изтощеност, приложимост на алкохол или друго упойващо вещество; съществуват данни или догатки,че лидерът на ППС е взел участие в произшествие или в осъществяването на закононарушение.

Служители от звената, осъществяващи пътен надзор по основните пътища и автомагистралите при Столична дирекция на вътрешните работи и ОДМВР, имат същите предоставени действия по надзор на пътното придвижване, както и униформените от „ Пътна полиция “.

Служители от „ Охранителна полиция ”, които са минали образование по Закона за придвижване по пътищата и Кодекса на застраховането и са положили сполучливо изпит, също могат да ревизират водачи и коли и да пишат актове и фишове. Всички охранителни служители на реда в страната могат да ви стопират на пътя за общополицейска инспекция - за определяне самоличността на водача и неговите спътници, за инспекция на техни персонални движимости, автомобила и на багажа в него. Те могат да обискират, да задържат, да изискват инспекция в системата на ШИС за търсени лица и возила и други

Жандармерията подпомага полицията при профилирани полицейски интервенции. Служители от тази дирекция могат да правят заградителни мероприятия, да стопират транспортни средства, да приключват инспекция на хора, документи, коли, само че не могат да постановат наказания за нарушавания по Закона за придвижване по пътищата.

Служители на  " Гранична полиция ", които работят на всички аерогари в страната, имат право да правят инспекции по Закона за придвижване по пътищата и да санкционират водачи. Стига обаче нарушаването да е осъществено на територията на летищния комплекс. Граничните служители на реда имат право да правят независими инспекции на територията на цялата страна, когато дейностите им са ориентирани против контрабандата, трафика на хора и незаконната миграция. Това значи, че в случай че имат подозрения, че превозвате контрабандни цигари или бежанци, те могат да ви спрат и да ревизират документите ви, автомобила, движимостите и стоките в него.

Извън Министерство на вътрешните работи, чиновници на Изпълнителна организация " Автомобилна администрация "  имат право да стопират за инспекция моторните транспортни средства, само че единствено тези, които правят публични транспорти на пасажери и товари и транспорти на пасажери и товари за лична сметка. Служителите на някогашната ДАИ могат още да употребяват механически средства или системи за снимане, като сниманият снимков материал служи за доказателство. Могат да постановат актове, само че не и по Закона за придвижване по пътищата.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР